Het verschil tussen samenwerken en samen werken: begrijp het verschil en verbeter je teamwerk

17/08/2023
|
100

Samenwerken en samen werken hebben een groter verschil dan de meeste mensen denken. In de zakelijke wereld is samenwerking de sleutel tot succes. Het kan echter verwarrend zijn om het verschil te begrijpen tussen "samenwerken" en "samen werken". Deze termen lijken op elkaar, maar zouden eigenlijk niet verder van elkaar af kunnen zitten. Deze blog zal je inzicht bieden in het verschil tussen deze twee woorden/termen en hoe ze kunnen bijdragen aan een efficiëntere en productievere werkomgeving!

Het verschil in betekenis

Samenwerken: Dit betekent het gezamenlijk werken aan een taak of project, waarbij het werk van medewerkers wordt gecombineerd om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Samenwerken benadrukt het delen van verantwoordelijkheid en expertise om tot de best mogelijke oplossing te komen.

Samen Werken: In tegenstelling tot samenwerken, heeft samen werken betrekking op het gelijktijdig werken aan individuele taken binnen hetzelfde project. Hoewel er geen directe ‘samenwerking’ is, draagt het gecombineerde resultaat bij aan het uiteindelijke doel.

Maar wat is nou het verschil tussen samenwerken en samen werken?

Het cruciale verschil tussen beide betekenissen ligt in hoeverre de interactie en afhankelijkheid tussen teamleden plaats vindt. Bij samenwerken is er een sterke afhankelijkheid van elkaars input en expertise, terwijl bij samen werken de afhankelijkheid minder aanwezig is. Ofwel, hoe vaak zie je je medewerkers? Wil je als leidinggevende dat je medewerkers beter samenwerken én beter samen werken? Kies dan voor een teambuilding workshop als je volgende team uitje! Of kies voor een dag naar de spa met je collega's. Ontspan heerlijk in een sauna of stoombad. Benieuwd naar het verschil tussen sauna en stoombad? Lees het hier!

Wanneer kies je het een en wanneer kies je het andere?

De keuze tussen samenwerken en samen werken hangt af van meerdere factoren. Denk aan dingen zoals het type project, de doelen en de dynamiek van het team. Dus wanneer kies je voor het een en wanneer kies je voor het ander?

  • Kies voor samenwerken als: Het project complex is er meerdere expertises gelijktijdig gecombineerd moeten worden om het beste resultaat te halen
  • Kies voor samen werken als: Het project uit verschillende, op zich zelf staande, onderdelen bestaat en teamleden individuele verantwoordelijkheden kunnen dragen.

Zo zorg je er voor dat in beide scenario’s medewerkers optimaal efficiënt gebruikt worden. Je wilt ze dus in principe samen laten zitten enkel wanneer het nodig is, anders zorg je voor onnodige ruis en gaat je deadline nóg verder naar achter liggen. We hopen dat je nu het verschil weet tussen samenwerken en samen werken! We hebben hier, hier en hier ook nog andere interessante "verschil tussen" blogs!

Het verschil tussen...  Wat is het verschil tussen een burn-out en overspannenheid?

Recent

Het verschil tussen IT en ICT

21/11/2023

Het verschil tussen sloten voor binnen- en buitendeuren

20/11/2023

Het verschil tussen een auto huren en leasen

15/11/2023

Het verschil tussen de bij en een wesp

10/11/2023

Het verschil tussen parasieten en wormen bij huisdieren

08/11/2023

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2023
hello world!