Wat is het verschil tussen een sauna en een stoombad?

06/09/2023
|
184

Na een heerlijke zomer waarbij je hebt kunnen genieten van de warmte en de zon, is het toch weer tijd voor de koude winterdagen. Je hebt een tijd getwijfeld, maar het is tijd voor uitbreiding van de tuin. Het lijkt je heerlijk om na een lange werkdag bij te kunnen komen en te ontspannen in je tuin. Met de koude winterdagen is het natuurlijk fris om buiten te zitten, vandaar dat de tuin aangepast moet worden. Het is tijd om een sauna of stoombad aan te schaffen. Alleen twijfel je nog. Je weet namelijk niet wat de beste optie is. Gelukkig kunnen wij jou hiermee mee helpen. In dit artikel kun je je meer verdiepen in de verschillen tussen een sauna en stoombad, zodat de keuze gemaakt kan worden.

Wat is een stoombad?

Een stoombad is een gesloten warmtecabine waar het ongeveer 40 à 60 graden Celsius kan worden. Het kan vrij warm worden doordat de luchtvochtigheid op ongeveer 98% zit. Het water wordt zodanig opgewarmd dat er stoom vrijkomt.

Voordelen van een stoombad

Een stoombad heeft veel voordelen voor de gezondheid. Een stoombad is enorm goed voor de huid doordat alle huidporiën open gaan staan. Ook zullen er genoeg afvalstoffen het lichaam verlaten doordat je goed kan zweten in een stoombad. Je kan het vergelijken met een warme zomerdag met regen in Bali. In Bali is de luchtvochtigheid rond de 84% bij een temperatuur van 25 graden Celsius. Wanneer er een regenbui valt, voelt het eiland een stuk “warmer” aan. Dit komt omdat de luchtvochtigheid toeneemt.

Ook werkt een stoombad voordelig voor de innerlijke rust. Je zult merken dat gevoelens van stress en overspannenheid zullen minderen. Een stoombad is ideaal om te plaatsen op een veranda of in een serre. Twijfel je over wat je precies hebt in de tuin? Lees hier dan meer over het verschil tussen een veranda en serre.

Wat is een sauna?

Een sauna is een houten warmtecabine die ervoor zorgt dat de ruimte aangenaam warm is. Het woord is origineel Fins en betekent “badhuis”. De temperaturen van een sauna kunnen variëren van 70 tot 100 graden Celsius. De warmte komt vrij via stenen waar water op komt.  Dit zorgt voor de warme lucht in de cabine.  

In sommige appartement heb je een sauna zitten, maar bijvoorbeeld een flat niet. Wil je weten wat het verschil is tussen een flat en een appartement? Klik hier!

Voordelen van een sauna

Een sauna is voornamelijk gezond voor de bloedsomloop. Na een gebruik van 5 tot 10 minuten in een sauna is het aan te raden om in een koud bad plaats te nemen. De wissende temperaturen zorgen ervoor dat het lichaam actief reageert en het lichaam zal daarom op de proef worden gesteld. Je maakt hierdoor meer weerstand aan en zult minder snel verkouden worden. Ook hebben sauna’s in het algemeen een luxe uitstraling. Plaatsing in de tuin is mogelijk en geeft de tuin een moderne touch. Wil je meer weten over de laatste trends van jouw tuinkamer inrichting? Lees dan zeker dit artikel.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen een huurwoning en koopwoning

Het verschil tussen een sauna en stoombad

Zoals je hebt gelezen, is er veel informatie over de sauna en stoombad prijs gegeven. Voor de oplettende lezer vatten wij de verschillen samen:

  • Sauna is warmer met temperaturen tussen de 70 en 100 graden Celsius. Bij een stoombad variëren deze temperaturen tussen de 40 en 60 graden Celsius
  • Stoombad heeft een hogere luchtvochtigheid (rond de 98%). Tegengesteld tot een sauna, waarbij het doel is om de lucht zo droog mogelijk te houden (luchtvochtigheid rond de 10-20%)
  • Stoombad is effectief voor innerlijk rust, het kalmeert namelijk het lichaam waardoor je langer in een stoomcabine kan verblijven. Een sauna heeft hogere temperaturen waardoor je op korte termijn veel afvalstoffen verliest, maar ook na 10-15 minuten de cabine moet verlaten.
  • Een stoombad is beginnersvriendelijk. Mocht je niet vaak naar de spa of wellness gaan en ben je niet gewend om in hoge temperaturen te verblijven? Begin dan met een stoombad.

Kortom, de keuze is ruim en maak het daarom weloverwogen. In eerste instantie lijken er weinig verschillen te zijn tussen een stoombad en sauna, maar niks is minder waar. Vooral bij aanschaf is het belangrijk dat je kijkt naar jouw eigen wensen. Voor een lange, ontspannen winteravond is een stoombad ideaal. Voor korte en intensieve warmtesessies is een sauna de beste optie. Ook als je niet goed tegen luchtvochtigheid kunt is de sauna het meest geschikt voor je.

Benieuwd naar meer verschillen? Lees dan deze blog over de verschillen tussen een hommel en een bij

Recent

Het verschil tussen nubuck en suède

17/07/2024

Het verschil tussen house en techno muziek

12/07/2024

Het verschil tussen vastgoed en onroerend goed

11/07/2024

Het verschil tussen WA, WA+ en All risk verzekeringen

10/07/2024

Het verschil tussen een spaarlamp en LED lamp

09/07/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!