Het verschil tussen een hommel en bij
Het wordt langzamerhand weer lente in Nederland. Dat betekent dat de bloemetjes weer gaan bloeien en de bijtjes weer druk aan de gang zijn. Maar zijn het wel bijen? Of zijn het juist hommels? Een bij en een hommel lijken erg op elkaar. Beide zijn ze de hele dag te vinden tussen de bloemen in de tuin. Maar wat is nu het verschil tussen een hommel en een bij? In deze blog vertellen wij jou alles over het verschil tussen de hommel en de bij. Benieuwd naar andere verschillen tussen? Lees dan zeker ook over de verschillen tussen mechanische en chemische verwering!
Allebei van dezelfde familie
De hommel en de bij behoren tot dezelfde familie, namelijk de ‘Aphidae’ familie. Hierdoor lijken de hommel en de bij erg op elkaar. Ze hebben allebei een zwart-gele kleur en zijn de hele dag te vinden tussen de bloemen en de gewassen. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen de hommel en de bij. Wij zullen het verschil tussen de hommel en de bij uitleggen. Zo zul jij deze voortaan uit elkaar houden wanneer je aan het genieten bent in de tuin!
Het uiterlijke verschil tussen de hommel en bij
Hoewel beide insecten zwart-geel gestreept zijn, kun je ze toch uit elkaar houden. Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen het uiterlijk van de hommel en de bij. Een hommel is allereerst een stukje groter dan de bij. Daarnaast is het lichaam van de hommel bedekt met zwarte en gele haartjes. Ook maakt de hommel een ander geluid dan de bij. Een hommel bromt namelijk vrij hard. Hierdoor kan de hommel je soms wel eens afschrikken, maar hommels doen helemaal niemand kwaad. Door de lange haren van de hommel zijn zij goed in staat om bloemen en gewassen te bestuiven.
Het bestuiven door een hommel
Een hommel is beter voor de bestuiving van gewassen. Dat komt niet alleen door zijn lange vacht. De hommel heeft namelijk nog een aantal voordelen als het gaat om bestuiven. Enkele andere voordelen van de hommel zijn:
- Hommels zijn in het voor- en najaar actief. Bij een temperatuur vanaf 8 graden wordt een hommel al actief. Een bij doet dit niet.
- De vliegroute van de hommel is effectiever. Een hommel wisselt namelijk vaker tussen verschillende bloemen en planten. Hierdoor vind er kruisbestuiving plaats.
- Een hommel is tot wel 18 uur per dag actief.
- De hommel is ook effectief voor de bestuiving van beschermde teelten.
- Hommels verlaten jouw kas niet snel. Andere insecten willen nog wel eens verwisselen naar andere gewassen.
Honing voorraad
Zowel de hommel als de bij verzamelt stuifmeel. Hier zit echter een groot verschil tussen de hommel en de bij. Hommels bouwen namelijk geen honingraten. Bijen doen dit daarentegen wel. Dat wil zeggen dat de bij honing produceert en de hommel niet. Een hommel slaat slechts een kleine hoeveelheid nectar op om een voorraad te hebben voor de zwaardere dagen.
Een bij zorgt dus zowel voor bestuiving, als voor honing. Echter vindt er minder bestuiving door de bij plaats. De bij heeft namelijk kortere haren en is niet actief bij lagere temperaturen. Wil jij nu meer weten over de verschillen tussen bepaalde dieren? Lees dan ook: het verschil tussen een krokodil en alligator of het verschil tussen de kraai en een kauw!