Wat is het verschil tussen mechanische en chemische verwering?

15/09/2023
|
129

Het is eindelijk zover, volgende week heb je je spreekbeurt over erosie en verwering tijdens de aardrijkskunde les! Omdat je vrij zenuwachtig bent, wil je je zoveel mogelijk inlezen over verschillende types van verwering. Je wilt een echte kenner zijn over dit onderwerp, omdat je een goed punt moet halen. Vroeger wilde je altijd al aardrijkskundedocent worden en daarom wil je goed presteren. Met deze blog laten we je een echte kenner worden met als resultaat dat jij als geen ander weet wat het verschil is tussen mechanische en chemische verwering.

Mechanische verwering

Voor mechanische verwering is geen metaal frees nodig, omdat het proces van verwering vanuit de natuur al gebeurt. Mechanische verwering vindt plaats bij gesteente dat afbrokkelt door natuurlijke omstandigheden zoals verschil in temperatuur of de beweging van planten en ijs in het gesteente. Temperatuur, ijs of planten zetten een enorme druk op het gesteente waardoor het afbrokkelt. Denk bijvoorbeeld aan een suikerklontje die je breekt met je handen. Je zet een enorme kracht op het suikerklontje waardoor het breekt. Dit is hetzelfde als de temperatuur verschilt of planten en ijs kracht zetten op het gesteente. Stenen zullen afbreken of afbrokkelen.

Voorbeeld van mechanische verwering met ijs

Vergeet het maar met blindklinkmoeren, geen enkele tool is geschikt om dit proces tegen te gaan. Tijdens mechanische verwering door ijs sijpelt er water in de kleinste scheurtjes van het gesteente. Als de temperatuur ’s nachts daalt en het water begint te vriezen, wordt de scheur in het gesteente steeds breder. Als dit proces zich meerdere nachten herhaalt, wordt de breuk zo groot dat de rots uiteindelijk zal splijten.

Voorbeeld van mechanische verwering met planten

Wortels banen zich een weg door de scheuren van gesteente. De scheur wordt daardoor ook te groot, net zoals bij ijs, en daardoor zal de rots splijten op het moment dat de wortel te groot wordt.

Voorbeeld van mechanische verwering met temperatuur

Dit wordt vooral waargenomen in droge gebieden met grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Bijvoorbeeld in een woestijn. De steen warmt op als hij overdag aan het licht wordt blootgesteld, waardoor hij uitzet. De steen groeit aanzienlijk omdat de temperatuur overdag boven de 40 graden kan komen. De steen krimpt vervolgens als gevolg van de kou wanneer het 's nachts dicht bij het vriespunt komt. De steen zal afbrokkelen als het proces van uitzetten en inkrimpen lang genoeg doorgaat.

Chemische verwering

Herinner je het suikerklontje nog? Bij mechanische verwering brokkelt het suikerklontje af doordat je kracht op het klontje zet, maar dit gebeurt niet als je het suikerklontje doopt in een glas thee. Dan zal hoogstwaarschijnlijk het suikerklontje verdwijnen en volledig worden opgenomen door de thee. De samenstelling van de suiker verandert dus. Dit is een typisch voorbeeld van chemische verwering. Gesteente verdwijnt of verandert doordat er een chemische reactie ontstaat met stoffen zoals water, koolzuur of zuurstof. Denk bijvoorbeeld aan kalksteen, dit gesteente is erg gevoelig voor chemische verwering omdat het gesteente niet tegen zuren bestemd is. In kalkgrotten ontstaan er allerlei scheurtjes en spleten in het gesteente waar water doorheen loopt. Dit water is zuur geworden door de planten en wortels en tast dus het gesteente aan.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen een hommel en bij

Kortom, bij mechanische verwering brokkelt of breekt gesteente af doordat er een enorme druk op het gesteente wordt gelegd door natuurlijke omstandigheden zoals temperatuur, planten en ijs. Bij chemische verwering verandert of verdwijnt het gesteente door verschillende stoffen zoals water, koolzuur en zuurstof.

Benieuwd naar nog meer verschillen? Lees dan zeker ons artikel over het verschil tussen personenbus en bestelbus, of liever toe aan een extraatje in het huis? Lees dan het artikel over het verschil tussen sauna en stoombad.

Recent

Het verschil tussen IT en ICT

21/11/2023

Het verschil tussen sloten voor binnen- en buitendeuren

20/11/2023

Het verschil tussen een auto huren en leasen

15/11/2023

Het verschil tussen de bij en een wesp

10/11/2023

Het verschil tussen parasieten en wormen bij huisdieren

08/11/2023

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2023
hello world!