Het verschil tussen kalmeringsmiddelen en benzo’s
Het grote verschil tussen kalmeringsmiddelen en benzo’s is zowel de legaliteit als de manier waarop je ze kan krijgen. Toch zijn ze eigenlijk hetzelfde, als we heel specifiek gaan kijken naar de benamingen. Want kalmeringsmiddelen, die te verkrijgen zijn via doktersrecept, heten officieel benzodiazepinen. Benzodiazepinen worden, in spreektaal, ook wel benzo’s genoemd. In de huidige spreekcultuur wordt met benzo’s eigenlijk de onderzoek chemicaliën, ook wel research chemical genoemd, bedoeld. Wil je meer weten over chemische kalmeringsmiddelen? Lees dan ook Het verschil tussen drugs en designerdrugs. Vandaar dat we in deze blog even het onderscheid maken tussen de te consumeren variant en de onderzoek variant middels ‘kalmeringsmiddelen’ en ‘benzo’s’. Wil je weten wat nou echt het verschil tussen kalmeringsmiddelen en benzo’s is? Lees dan vooral even verder!
Kalmeringsmiddelen op recept
Op recept klinkt eigenlijk heel raar, alsof je het gaat ophalen bij je dichtstbijzijnde huis- tuin- en keukenrestaurant, maar hier wordt mee bedoeld dat een arts met de juiste licentie deze aan jou voorschrijft. Deze kalmeringsmiddelen worden niet zomaar voorgeschreven, hier gaat doorgaans een intensieve psychologische keuring aan vooraf. Een persoon kan dus niet simpelweg naar een huisarts gaan en zeggen ‘geef bij eens benzo’s alsjeblieft’. Hoewel de meeste verzekeringen psychologische bezoeken onder de basisverzekering hebben, raden we wel aan om altijd te kijken of dit bij jou óók het geval is. Een gewaarschuwd persoon telt voor twee! Zo kan je ook bij een psychater terecht voor klachten als een burn-out of overspannenheid, het verschil hiertussen lees je hier!
Hoe werken kalmeringsmiddelen?
Kalmeringsmiddelen werken door activiteit in de hersenen en het centrale zenuwstelsel te dempen. Dit zorgt, bij de meeste mensen, voor een kalm, ontspannen of slaperig gevoel. Mensen die neuro divergent zijn (ofwel, een atypisch brein hebben) hebben een grotere kans om hier anders op te reageren. Dit verschilt per persoon, natuurlijk. De meeste kalmeringsmiddelen werken vrij snel na inname, maar horen volgens advies niet langer dan 4 weken geslikt te worden. Hoe langer men het middel inneemt, hoe resistenter het lichaam wordt tegen het middel. Ofwel, je raakt er aan gewend en het verliest zijn effect. Opzoek naar natuurlijke opties voor kalmering? Bekijk dan zeker het verschil tussen een sauna en stoombad.
Benzo’s voor onderzoek
Benzo’s kunnen zonder recept gekocht worden, mits deze voor onderzoeksdoeleinden zijn. Research chemicals zijn in Nederland legaal voor onderzoek, het is dus niet toegestaan om deze te kopen voor consumptie. Zo kunnen deze benzo’s dus gekocht worden door mensen die graag onderzoek doen, om te kijken wat de effecten zijn van deze kalmeringsmiddelen. Natuurlijk wel in een wetenschappelijke omgeving. Een van de meest populaire research chemicals die gekocht wordt op de vrije markt is Bromazolam. Bromazolam, wat je hier kan kopen, heeft een slaapverwekkend en kalmerend effect, blijkt uit onderzoek. Zo blijkt ook dat de gemiddelde onderzoek hoeveelheid 2,5 gram duurt, en een onderzoek al gauw 6 tot 8 uur duurt.
Wat is dus het verschil?
Ze zijn in principe hetzelfde en bevatten vaak ook dezelfde bestandsdelen. Het grote verschil is dat kalmeringsmiddelen via een psychologische keuring gaan op doktersrecept en dat benzo’s, voor onderzoek doeleinden, zo online gekocht kunnen worden.
Vond je deze "verschil tussen" blog interessant? Lees dan ook: het verschil tussen theorie examen auto en motoren en wat is het verschil tussen kwark en yoghurt.