Het verschil tussen shutters en jaloezieën

26/06/2024
|
27

Wanneer het gaat om raamdecoratie, zijn er verschillende opties beschikbaar om je huis stijlvol en functioneel in te richten. Twee populaire keuzes zijn shutters en jaloezieën. Beide bieden privacy, lichtregeling en kunnen een esthetische meerwaarde toevoegen aan je interieur. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee? In deze blog leggen we uit wat shutters en jaloezieën zijn, wat hun kenmerken zijn en waar ze van elkaar verschillen.

Wat zijn shutters?

Shutters, ook wel binnenluiken genoemd, zijn een soort raamdecoratie die bestaat uit een stevig frame met horizontale lamellen. Ze zijn meestal gemaakt van hout of een houtachtig materiaal en kunnen zowel decoratief als functioneel zijn. Het hoofddoel van shutters is het reguleren van de lichtinval en het bieden van privacy. Daarnaast hebben shutters een isolerende werking, wat kan bijdragen aan energiebesparing.

Kenmerken van shutters

  • Shutters worden vaak gemaakt van hout of een houtcomposiet, wat zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling.
  • Ze bestaan uit een relatief zwaar frame dat stevig in het raamkozijn wordt bevestigd.
  • De horizontale lamellen kunnen worden gekanteld om de hoeveelheid licht die de kamer binnenkomt te regelen.
  • Shutters bieden een goede isolatie, wat helpt om warmteverlies te verminderen.
  • Shutters geven een klassieke en tijdloze uitstraling aan je interieur en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën zijn een type raamdecoratie dat bestaat uit horizontale lamellen die via touwtjes of linten aan een boven bak zijn bevestigd. Ze zijn ontworpen om flexibel te zijn in het reguleren van lichtinval en privacy. Jaloezieën kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals hout, aluminium of pvc.

Kenmerken van jaloezieën

  • Jaloezieën kunnen gemaakt zijn van hout, aluminium of pvc, elk met hun eigen voordelen en uitstraling.
  • De lamellen van jaloezieën kunnen zowel gekanteld als volledig omhoog getrokken worden, waardoor je volledige controle hebt over de lichtinval.
  • In vergelijking met shutters zijn jaloezieën lichter en eenvoudiger te installeren.
  • Jaloezieën zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren, stijlen en afwerkingen, waardoor ze gemakkelijk aan te passen zijn aan verschillende interieurstijlen.
  • Ze kunnen handmatig of via een geautomatiseerd systeem bediend worden.

Het verschil tussen shutters en jaloezieën

De uitstraling is verschillend

Shutters hebben een stevig en zwaar frame dat een klassieke en solide uitstraling geeft. Ze blijven zichtbaar aanwezig wanneer ze geopend zijn. Jaloezieën daarentegen hebben een lichtere en flexibelere constructie waarbij de lamellen bij het openen compact bovenaan gebundeld worden, waardoor ze minder opvallend zijn.

Shutters hebben een betere isolatie

Beide vormen van raamdecoratie kunnen bijdragen aan energiebesparing door warmteverlies via ramen te verminderen. Shutters presteren hierin beter met een vermindering van warmteverlies tot 28%, bijna vergelijkbaar met de meest energiebesparende Duette shades. Jaloezieën bieden ook isolatie, maar zijn hierin iets minder effectief dan shutters.

Beide flexibel bij types ramen, shutters echter meer mogelijkheden

Zowel shutters als jaloezieën zijn geschikt voor verschillende raamtypes en -maten, vooral wanneer ze op maat gemaakt worden. Shutters bieden echter nog meer flexibiliteit doordat ze ook toepasbaar zijn op zeer kleine en ongebruikelijke raamvormen, zoals schuine ramen of cirkelvormige ramen.

Jaloezieën laten meer licht binnen

Shutters bieden een betere kamerverduistering dan jaloezieën. Bij jaloezieën kan er meer licht binnendringen tussen de lamellen en door de gaatjes voor de optrekkoorden. Beide opties zijn echter niet volledig verduisterend, dus voor totale verduistering wordt aangeraden om ze te combineren met verduisterende gordijnen.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen sedumcassettes en sedummatten

Jaloezieën kunnen geautomatiseerd worden

Jaloezieën kunnen handmatig bediend worden of geautomatiseerd met systemen zoals PowerView automation, waardoor ze op afstand bediend kunnen worden via een afstandsbediening, app of zelfs spraakcommando’s. Shutters kunnen daarentegen alleen handmatig bediend worden, wat betekent dat ze minder flexibel zijn in termen van moderne bedieningstechnologieën.

Beide een hele andere look

Zowel shutters als jaloeziën bieden een ruime keuze aan stijlen en kleuren. Shutters zijn meestal beschikbaar in verschillende houttinten en afwerkingen, waaronder aangepaste RAL-kleuren. Jaloezieën bieden nog meer variatiemogelijkheden, inclusief verschillende materialen zoals aluminium en pvc, en decoratieve opties zoals ladderbanden en designbovenbakken.

Het kiezen tussen shutters en jaloeziën hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de specifieke behoeften van je interieur. Shutters bieden een klassieke, stevige uitstraling en betere isolatie, terwijl jaloeziën meer flexibiliteit en variëteit in design bieden. Beide opties kunnen je helpen om de lichtinval en privacy in je huis te regelen en een stijlvolle toevoeging aan je ramen te zijn.

Recent

Het verschil tussen nubuck en suède

17/07/2024

Het verschil tussen house en techno muziek

12/07/2024

Het verschil tussen vastgoed en onroerend goed

11/07/2024

Het verschil tussen WA, WA+ en All risk verzekeringen

10/07/2024

Het verschil tussen een spaarlamp en LED lamp

09/07/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!