Het verschil tussen een vakantie met het vliegtuig en met de auto

20/06/2024
|
46

Ga jij meestal met het vliegtuig of met de auto op vakantie? Denk je hierbij ook wel eens aan de CO₂-uitstoot? Vaak hebben vakanties een aanzienlijk impact op het milieu. Hierin spelen vervoersmiddelen een grote rol. In deze blog lees je meer over hoe het zit met de CO₂-uitstoot vliegtuig vs. auto.

CO2 uitstoot van de auto

Het grootste verschil tussen een vakantie met de auto en het vliegtuig is de hoeveelheid CO2 die vrijkomt. Bij een auto wordt vaak benzine of diesel gebruikt als energiebron. Bij het verbanden hiervan komen stoffen vrij die een negatief effect hebben op het klimaat. Het milieueffect van het reizen met de auto hangt af van een aantal factoren. Een van de belangrijke factors is het brandstofgebruik. Dit hangt af van het grootte en type auto. Daarnaast ligt het ook aan de soort weg, de gereden afstand, de snelheid en accessoires die de luchtweerstand verhogen.

Ook heeft het aantal passagiers een grote impact. Op het moment wanneer er meerdere passagiers in een auto of busje zitten wordt er per persoon minder CO2 uitgestoten. Gemiddeld komt er bij elke liter benzine 2269 gram CO2 vrij. Voor diesel geldt 2606 gram per liter 2606 gram CO2.

Naast de CO₂-uitstoot krijgt je bij auto’s ook te maken met de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden. Deze stofdeeltjes hebben een negatief effect op de stofdeeltjes op de gezondheid van de mens en het milieu

CO2 uitstoot van het vliegtuig

Bij een vliegtuig wordt er kerosine verbrandt. Dit proces leidt tot de uitstoot van CO2, maar ook tot het vrijkomen van stikstofoxiden en andere broeikasgassen. De uitstoot van deze gassen leidt tot een versterking van het broeikaseffect. Vliegen is een stuk schadelijker voor het milieu.

Een van de grootste problemen van vliegen is de prijs. De lage prijs van vliegtickets zorgt ervoor dat er onnodig veel wordt gevlogen. Locaties die eenvoudig met de trein of auto kunnen worden, wordt steeds sneller voor het reizen met het vliegtuig gekozen.

Voordelen van het reizen met de auto

Er zijn verschillende voordelen om met de auto om met de auto op vakantie te gaan:

Je kunt vertrekken wanneer je maar wilt

Als je van plan bent om met de auto op vakantie te gaan kun je vertrekken wanneer je maar wilt. Je zou bijvoorbeeld op een moment kunnen vertrekken wanneer het niet zo druk is op de weg. Bij een vlucht kan dat natuurlijk niet, dan heb je vaste tijden. Met een autovakantie hoef je niet urenlang in de rij te staan op het vliegveld

Je kunt meenemen wat je wilt

Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, zit je gebonden aan een bepaalde grootte koffer. Je kunt de hele achterbank vol duwen met spullen. Als je met het hele gezin op vakantie gaat, is het slim om een dakkoffer te kopen. Met een groot gezelschap is het huren van een personenbusje een goed idee. Kijk hiervoor bij een personenbus huren Utrecht.

Auto huren op plek van bestemming hoeft niet

Een ander voordeel is dat je niet een auto hoeft te huren op vakantie. Je neemt gewoon je eigen auto mee op vakantie. Dit biedt erg veel vrijheid.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen sedumcassettes en sedummatten

Autovakantie is goedkoper dan vliegvakantie

Een autovakantie is over het algemeen veel goedkoper dan een vliegvakantie. Dit is al helemaal het geval wanneer je met het hele gezin op vakantie gaat. De benzine- en diesel prijzen liggen tegenwoordig erg hoog.  Maar meestal ben je goedkoper uit als je met je gezin met de auto op vakantie gaat dan wanneer je vier vliegtickets moet kopen naar de zon,

Recent

Het verschil tussen nubuck en suède

17/07/2024

Het verschil tussen house en techno muziek

12/07/2024

Het verschil tussen vastgoed en onroerend goed

11/07/2024

Het verschil tussen WA, WA+ en All risk verzekeringen

10/07/2024

Het verschil tussen een spaarlamp en LED lamp

09/07/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!