Het verschil tussen vastgoed en onroerend goed

11/07/2024
|
15

Het kopen van een huis of grond is een grote stap in het leven van veel mensen. Tijdens dit proces kom je vaak de termen 'vastgoed' en 'onroerend goed' tegen. Deze woorden worden vaak door elkaar gebruikt, wat verwarrend kan zijn. Wat betekenen ze precies? Zijn er verschillen tussen deze twee termen?

Wat is vastgoed?

Vastgoed is een term die je vaak hoort. Het betekent alle eigendommen die niet kunnen bewegen. Dit kunnen gebouwen zijn, zoals huizen en kantoren, maar ook grond. Vastgoed kan je niet zomaar verplaatsen. Het staat vast op een plek. Als je een huis koopt, koop je vastgoed. Hetzelfde geldt voor een stuk grond. Vastgoed is dus alles wat stevig op zijn plaats staat.

Stel je voor dat je een huis koopt in een leuke buurt. Dit huis is een voorbeeld van vastgoed. Het staat op een specifieke plek en kan niet zomaar verplaatst worden. Samen met het huis koop je ook het stuk grond waarop het huis staat. Deze grond is ook vastgoed. Beide zijn vast verbonden aan de locatie. Je kunt het huis niet verplaatsen naar een andere stad zonder het af te breken en opnieuw op te bouwen.

Daarnaast kun je denken aan een kantoorgebouw in de stad. Dit gebouw, inclusief de grond eronder, valt onder vastgoed. Het gebouw is een vaste structuur die niet verplaatsbaar is. De waarde van het vastgoed hangt vaak af van de locatie. Een kantoorgebouw in het centrum van de stad is meestal meer waard dan een gebouw in een afgelegen gebied. Dit komt door de vraag naar centrale, goed bereikbare plekken.

Wat is onroerend goed?

Onroerend goed is eigenlijk hetzelfde als vastgoed. Het is een andere naam voor hetzelfde concept. Het betekent ook alle eigendommen die niet verplaatsbaar zijn. Onroerend goed omvat huizen, gebouwen, grond en alles wat daarmee te maken heeft. De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Dus als je iemand hoort praten over onroerend goed, bedoelt die persoon hetzelfde als vastgoed.

Echter staat vastgoed net wat steviger dan ontroerend goed. Een voorbeeld is een schip dit is namelijk ontroerend goed. Wanneer je onroerend goed koopt, zijn er verschillende belastingen waar je rekening mee moet houden. Een van de belangrijkste is de overdrachtsbelasting. Dit is een belasting die je betaalt bij de aankoop van een huis of ander vastgoed. Het percentage van de overdrachtsbelasting kan variëren, afhankelijk van het type vastgoed en de regelgeving in jouw land of regio. In Nederland is dit bijvoorbeeld 2% voor woningen en 6% voor andere soorten ontroerend goed.

Verschillen tussen vastgoed en onroerend goed

In Nederland gebruiken we beide termen. Toch is er soms verwarring. Dit komt omdat vastgoed een wat modernere term is. Onroerend goed klinkt wat ouderwets. Mensen die al lang in de vastgoedwereld werken, gebruiken vaak nog onroerend goed. Jongere mensen en nieuwkomers zeggen vaker vastgoed. Dit is het grootste verschil in gebruik. De betekenis blijft echter hetzelfde.

Als je naar een makelaar gaat zoals DHVC, zal hij beide termen gebruiken. In officiële documenten zie je ook beide namen. Het hangt af van de context en de persoon die het gebruikt. Bij een notaris kun je bijvoorbeeld vaker onroerend goed horen. Op websites van makelaars lees je vaker vastgoed. Het is goed om te weten dat het dezelfde dingen beschrijft.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen specialisaties binnen de advocatuur

Waar komt de verwarring vandaan?

De verwarring komt vaak door de taal. Vastgoed is een vertaling van het Engelse woord 'real estate'. Onroerend goed is een oudere, meer Nederlandse term. Mensen raken soms in de war omdat ze denken dat er een verschil is. Maar dit is niet zo. Beide termen zijn correct en beschrijven hetzelfde concept.

Waarom verschillende termen?

De verschillende termen komen ook door de geschiedenis. Onroerend goed werd vroeger meer gebruikt. Het is een term die al lang bestaat. Vastgoed is moderner en wordt nu meer gebruikt door jongere generaties. Door de jaren heen zijn beide termen ingeburgerd geraakt. Daarom hoor je ze nu allebei veel.

Welke term je kiest, hangt af van je publiek. Als je met oudere mensen praat, begrijpen ze misschien beter wat je bedoelt met onroerend goed. Praat je met jongere mensen of in een professionele setting, dan is vastgoed een goede keuze. Het is handig om beide termen te kennen en te weten dat ze uitwisselbaar zijn. Het verschil tussen vast goed en onroerend goed zit vooral in de taal en het gebruik. Beide termen beschrijven hetzelfde: eigendommen die niet verplaatst kunnen worden, zoals huizen en grond. Het is goed om te weten dat er geen echt verschil is in betekenis. Of je nu vast goed of onroerend goed zegt, je bedoelt hetzelfde. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en context welke term je kiest.

Recent

Het verschil tussen nubuck en suède

17/07/2024

Het verschil tussen house en techno muziek

12/07/2024

Het verschil tussen WA, WA+ en All risk verzekeringen

10/07/2024

Het verschil tussen een spaarlamp en LED lamp

09/07/2024

Het verschil tussen een vitrinekast en een buffetkast

09/07/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!