Het verschil tussen wiskunde a en b

08/03/2024
|
171

Op de middelbare school moest je een richting gaan kiezen, ook wel profielkeuze genoemd. Hierbij moest je onder andere kiezen of je voor wiskunde a of wiskunde b ging kiezen. Maar wat is het verschil tussen wiskunde a en b? Wij hebben het voor je uitgezocht en in deze blog lees je het verschil!

Wiskunde a of b: verschil in context

Bij wiskunde A gaat het voornamelijk om wiskunde dat gekoppeld is aan een situatie uit de wereld om je heen. De sommen zitten verpakt in een verhaal en de context die je krijgt gebruik je om de som op te lossen. Een bekend voorbeeld bij wiskunde A is dat je een verhaal krijgt met hoe groot de kans is dat je 6 gooit met 2 dobbelstenen. Bij wiskunde B krijg je meer theoretische vraagstukken waarbij de sommen bestaan uit grafieken en vergelijkingen. Meetkunde en algebra zijn bij wiskunde B de orde van de dag!

Wanneer kies je wiskunde A en wanneer wiskunde B?

Of je wiskunde A of juist wiskunde B kiest hangt af van een aantal verschillende factoren. Het hangt af van je profielkeuze in het middelbaar onderwijs en of je al weet wat voor vervolgopleiding je wilt gaan volgen. Bij een aantal opleidingen is het hebben van wiskunde A of B verplicht. Vind je wiskunde lastig? Dan kun je altijd kiezen om voor samenwerken met andere klasgenoten om te kijken of het je lukt. Anders kun je wiskunde laten vallen in je studiekeuze.

Je hebt keuze tussen wiskunde A of B in de profielen Economie & Maatschappij en Natuur & Gezondheid. In het profiel Natuur & Techniek kun je niet kiezen, want hier krijg je automatisch wiskunde B bij.

Het profiel Cultuur & Maatschappij verschil op havo en vwo-niveau wat je kunt kiezen. Op havo niveau kun je wiskunde A kiezen of je laat het vak helemaal links liggen. Dit is een fijne optie als je de voorgaande jaren geen ster bent geweest in wiskunde. Op vwo-niveau kun je naast wiskunde A en B ook kiezen voor wiskunde C.

Van profielkeuze naar studie

Bij een aantal opleidingen word je toegelaten met wiskunde A als wiskunde B op vwo-niveau, waaronder tandheelkunde, farmaceutische wetenschappen, farmacie en geneeskunde. Studies die meer exacter zijn zoals scheikunde, natuurkunde, docent wiskunde (hbo), econometrie, technische bedrijfskunde, biofarmaceutische wetenschappen en natuur- en sterrenkunde vereisen wel wiskunde B om te worden toegelaten.

Verschil wiskunde a en b havo-niveau

Op havo niveau zijn er verschillen in wiskunde A en wiskunde B. Zo krijg je bij Wiskunde B andere soorten functies waar je mee moet werken en je werkt minder met een grafisch rekenmachine. Hieronder lees je de verschillen.

Wiskunde A havoWiskunde B havo
Lineaire en exponentiële verbandenLineaire, kwadratische, wortel-, gebroken, exponentiële en logaritmische functies
Statistiek waarbij je situaties leert herkennen en daarna formules toepassenBerekeningen oplossen op een exacte manier in plaats van grafisch rekenmachine
Je werkt met een grafische rekenmachineJe werkt met driehoeken, sinus, cosinus, tangens, de sinus- en cosinusregel, afstanden en hoeken
 Goniometrie is onderdeel van dit vak

Verschil wiskunde a en b vwo-niveau

Op vwo-niveau zijn er een aantal verschillen in wiskunde A en wiskunde B. Met wiskunde B komen er meer onderwerpen aan bod zoals goniometrie. Hieronder lees je de verschillen.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen HIIT en cardio
Wiskunde A vwoWiskunde B vwo
Functies analyseren zoals lineaire, kwadratische, wortel-, gebroken, exponentiële en logaritmische functiesFuncties analyseren zoals lineaire, kwadratische, wortel-, gebroken, exponentiële en logaritmische functies
Product-, quotiënt- en kettingregelExponentiële en logaritmische functies
Kansrekening met binomiale en normale kansverdeling en over het gebruik van de product- en somregelWerken met alle regels, product-, quotiënt- en kettingregel
Meetkundige en rekenkundige rijenIntegralen komen aan bod
 Goniometrie
 Meetkunde

Het verschil tussen wiskunde a en b

In wiskunde A en wiskunde B zit het verschil voornamelijk aan de vraagstelling en op welke manier je de sommen moet oplossen. Bij wiskunde A zitten de sommen verborgen in de context en bij wiskunde B krijg je theoretische vraagstukken waar de sommen grafieken en vergelijkingen zijn. Zo zit er ook nog verschil in havo en vwo-niveau. Wiskunde B heeft meer onderdelen die worden behandeld en wiskunde A heeft minder onderdelen. Naast het verschil tussen wiskunde a en b, is er ook een duidelijk verschil tussen rekenen en wiskunde. Dit is ook belangrijk om te weten.

Wil je meer verschillen lezen? Lees dan hier het verschil tussen chiptuning en remapping.

Recent

Het verschil tussen nubuck en suède

17/07/2024

Het verschil tussen house en techno muziek

12/07/2024

Het verschil tussen vastgoed en onroerend goed

11/07/2024

Het verschil tussen WA, WA+ en All risk verzekeringen

10/07/2024

Het verschil tussen een spaarlamp en LED lamp

09/07/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!