Het verschil tussen sedumcassettes en sedummatten

07/06/2024
|
11

Als je een groendak wil aanleggen dan kun je dat doen door middel van sedumcassettes en sedummatten. Cassettes en matten zijn nodig om een groendak te kunnen leggen. Beiden zijn een duurzame optie dat dus bijdraagt aan het klimaat. Lees dit artikel als je meer wil weten over het verschil tussen sedum cassettes en sedum matten.

Wat zijn sedum cassettes?

Sedumcassette is een soort ondiepe plantenbak die uit verschillende lagen bestaat, waarvan de bovenste laag wordt gevormd door vetplantjes. Doordat deze goed zijn geworteld, vormen deze een instant groene dakbedekking. Deze cassettes kunnen makkelijk aan elkaar worden vastgeklikt. Ze vallen dus als puzzelstukken in elkaar. Hierdoor kun je dus snel een groendak aanleggen. Ben jij op zoek naar sedum cassettes voor op  je dak? Klik hier voor sedumcassetes.

sedum

Wat zijn sedum matten?

Sedummatten worden gebruikt bij de aanleg van groendaken. De matten bestaan uit een laag sedumplanten die worden gekweekt of een kokosmat. Deze kokosmat bevat een laagje substraat waar de sedum op kan groeien. Een sedummat bevat tussen 6 en 9 verschillende soorten sedum. Sedum draagt bij aan de biodiversiteit. De planten bloemetjes trekken insecten aan, zoals vlinder, hommels en bijen.

Wat is het verschil tussen sedumcassettes en sedum matten?

Het grootste verschil tussen de matten en de cassettes is de vorm. De matten bestaan uit een lap grond met daarop de sedumplantjes. Voor het aanleggen van sedummatten heb je extra complementaire producten nodig, zoals een onderdoek, drainage, substraat en grind. Bij cassettes heb je eigenlijk maar één en dat is grind. Ook zijn cassettes makkelijker aan te leggen dan matten.

sedum

Het verschil in installatieproces

Bij sedumcassettes begin je met een schoon, vlak dakoppervlak. Vervolgens moet er gecontroleerd worden de dakconstructie het gewicht kan dragen. Daarna kunnen de cassettes op het dak geplaatst worden. De laatste stap is om de cassettes in elkaar te klikken, zodat ze goed op elkaar aansluiten.

Bij sedumatten zorg je ook dat je begint met een schoondakoppervlak. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar een goede waterafvoer. Het wortelwerende membraan kan uitgerold worden. Het is belangrijk fat de matten overal goed liggen. Vervolgens kan het drainagemateriaal geplaatst worden. Nu kunnen de matten uitgerold worden op het dak en op maat gesneden worden. De matten moeten goed op elkaar aangesloten worden.

Meer vergelijkingen

  • Onderhoudsniveau: beide opties zijn onderhoudsarm, maar sedumcassettes kun je wel makkelijker vervangen bij schade. Sedummatten groeien sneller tot een geheel. Dit maakt het voor reparaties iets lastiger.
  • Gewicht: sedumcassettes zijn zwaarder dan sedumatten
  • Kosten: sedumcassettes zijn vaak duurder in aanschaf dan sedummatten. Dit komt doordat sedumcassettes vaak al voorgekweekt zijn en gemakkelijk te stimuleren. Sedummatten vereisen veel meer voorbereiding. Het materiaal van de matten zijn wel goedkoop, dus dit kan wel compenseren.
  • Installatietijd: sedumcassettes bieden een snelle installatie. Het kan gemakkelijk op de juiste plaats worden gelegd. Sedummatten vereisen nauwkeurige uitrol en positionering. Dit neemt meer tijd in beslag.
  • Waterrentiecapaciteit: vanwege hun uitgebreide wortelsysteem hebben sedummatten een hogere capaciteit voor waterretentie. Dit systeem ontwikkelt zich in de ondergrond.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen een airco en een warmtepomp

Recent

Het verschil tussen pilates en yoga

13/06/2024

Het verschil tussen hoger beroep en cassatie

13/06/2024

Het verschil tussen verdriet verwerken en verdriet opkroppen

12/06/2024

Het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding

06/06/2024

Het verschil tussen een huis en een appartement kopen

28/05/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!