Het verschil tussen Franse en Italiaanse wijnen
Wijn is meer dan een drank, het is een wereldreis door verschillende culturen, smaken en tradities. Twee wijngrootmachten zijn Frankrijk en Italië, die beide al eeuwenlang prachtige wijnen voortbrengen. Toch zijn er verschillen die opvallen tussen hun benaderingen van de wijnproductie. Deze verschillen zorgen echter wel voor unieke ervaringen en smaken in elke fles wijn. Hieronder nemen wij je mee in de wereld van deze twee wijnsmaken en het verschil tussen Franse en Italiaanse wijnen.
Ben je bekend met de subtiele accenten tussen een Franse Bordeaux en een Italiaanse Chianti? Of heb je jezelf al eens afgevraagd waarom een fles Champagne zo in smaak kan verschillen met een Prosecco? Je kunt je wijnkennis een stuk verrijken door de verschillen tussen Franse en Italiaanse wijnen te begrijpen.
De invloed van het Franse woord terroir
Het woord “terroir” speelt een belangrijke rol in de wijnwereld. Het woord omvat alle verschillende omgevingsfactoren die een invloed hebben op de druiventeelt. Denk hier aan de samenstelling van de bodem, de hoeveelheid zonlicht, het klimaat en zelfs de helling van de wijngaard. Dankzij deze elementen heeft elke wijn zijn eigen unieke karakter.
In Frankrijk vinden wijnmakers terroir erg belangrijk. Er worden bijvoorbeeld zorgvuldig soorten druivenrassen gekozen die bij de lokale omstandigheden passen. Hierdoor kunnen er wijnen ontstaan die de essentie van hun herkomst perfect weerspiegelen. Een voorbeeld hiervan is het feit dat een Chablis uit Bourgogne anders smaakt dan een Sancerre uit de Loire-vallei. Dit ondanks beide van dezelfde Chardonnaydruiven gemaakt zijn.
In de Italiaanse wijnwereld wordt terroir op de Italiaanse manier benaderd. Zij focussen zich namelijk meer op regionale tradities. Italië kent een grote diversiteit aan inheemse druivensoorten, waardoor elke regio zijn eigen specialiteiten heeft. Deze aanpak leidt dan ook tot een breed aanbod aan verschillende, unieke en streekgebonden wijnen.
Wereldwijde vergelijkingen
De wereld van wijn en sterke drank vertoont interessante parallellen. Net zoals Franse wijnen bekend staan om hun elegantie en terroir-expressie, weerspiegelt cognac deze zelfde focus op herkomst en verfijning. Cognac, gemaakt van witte druiven in de Charente-regio, is een Franse drank dat de traditie en kwaliteit van het land belichaamt.
Aan de andere kant bieden Italiaanse wijnen een explosie van diversiteit en levendigheid, vergelijkbaar met de variëteit aan whisky's wereldwijd. Whisky, gemaakt van verschillende granen, kent talloze stijlen en smaken die de rijke tradities van hun oorsprong weerspiegelen. Zowel in wijnen als in sterke dranken vertellen de smaken het verhaal van hun regio en productieproces. Benieuwd naar de andere verschillen tussen cognac en whisky? Lees dan nu onze blog hierover!
De verschillen in technieken en filosofieën
De wijnbouw in Frankrijk kenmerkt zich echt door hun sterke focus op de traditie en terroir. Het doel is om de natuurlijke eigenschappen van de druiven en de omgeving te behouden. Hierbij worden eiken vaten vaak gebruikt voor de rijping. Dit is ook wat Franse wijnen hun complexiteit en verfijning geeft.
In Italië zie je tegenwoordig een mix van de oude tradities met modernere innovaties. Italiaanse wijnmakers experimenteren dan ook graag met nieuwe technieken. Zij zoeken hierbij naar nieuwe manieren om de levendigheid en fruitigheid van hun wijnen te blijven benadrukken. Veel van deze Italiaanse wijnen worden gemaakt voor een directe consumptie. Toch produceert Italië ook krachtige rode wijnen die heerlijk kunnen rijpen.
Stijlen en smaakprofielen
Een van de grootste verschillen tussen Franse en Italiaanse wijnen zijn hun stijlen en smaakprofielen.
De Franse wijnen staan bekend om de elegantie en subtiliteit die zij bieden. Rode Bordeaux biedt vaak aroma’s van zwart fruit en cederhout. Witte Bourgognes verrassen ook met hun minerale tonen en verfijnde zuren. Franse wijnen neigen hierbij naar een meer ingetogen smaakprofiel en onthullen hun complexiteit geleidelijk naarmate je ze proeft.
Italiaanse wijnen barsten daarentegen vaak van het fruit en de levendigheid. Een Chianti Classico verwent de proever met kersenaroma’s en kruidige hints. Een verfrissende Pinot Grigio uit het noorden van Italië is perfect voor de warme zomerdagen. Net als een heerlijke rosé trouwens, die je op https://www.wijndeal.nl/rose/top-10-rose/ kunt vinden. Bovendien zijn de Italiaanse wijnen vaak direct toegankelijk en bieden zij een explosie van smaken.
Keuring van de wijnen
In Frankrijk wordt het AOC-systeem gehanteerd voor hun kwaliteitscontrole. Dit systeem reguleert welke druiven waar mogen groeien en stel eisen aan de productietechnieken en opbrengsten. Franse wijnmakers moeten zich aan die regels houden om de AOC-classificatie te krijgen. Deze certificering waarborgt namelijk de authenticiteit en kwaliteit van de Franse wijnen.
In Italië maken ze gebruik van het DOC- en DOCG-systeem. Dit lijkt op de Franse versie, maar biedt wat meer flexibiliteit. Hierdoor hebben Italiaanse wijnmakers meer vrijheid voor het experimenteren binnen de regels. Het gevolg hiervan is een grote diversiteit aan wijnen, die van traditioneel tot innovatief gaan. De DOCG-classificatie staat dan ook voor de hoogste kwaliteit wijnen en wordt streng gecontroleerd.
Als het gaat om wijn drinken, is het belangrijk om verantwoord en met mate te consumeren. Het doel zou niet moeten zijn om snel aangeschoten of dronken te raken, maar om te genieten van de smaak en kwaliteit van de wijn. Toch kan voor echte liefhebbers soms wat lastig zijn. Nu is het in sommige situaties niet heel erg om aangeschoten te zijn, maar je wilt niet dronken in de wijnproeverij staan. Het gedrag tussen de twee kan namelijk flink verschillen. Voor meer verschillen kun je onze blog over het verschil tussen aangeschoten en dronken hier lezen!
Het mooie van wijnen is dat er voor elke gelegenheid wel een passende smaak te vinden is. Kort samengevat bieden beide landen een schat aan ontdekkingen op het gebied van wijn. Ben niet bang om te experimenteren en verken de rijke wijnwerelden van Frankrijk en Italië voor jezelf. Santé en salute!