Het verschil tussen cognac en whisky

11/10/2023
|
37

Cognac en whisky zijn twee geliefde opties in de wereld van sterke dranken. Aangezien beide dranken een compleet uniek smaakprofiel en geschiedenis hebben is het interessant om te weten wat ze onderscheidt. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen van productieproces, smaak en herkomst van cognac en whisky.

Waar wordt het van gemaakt?

Cognac wordt gemaakt van druiven. Als de druiven geplukt worden gaan ze eerst door het fermentatieproces. Als dit proces klaar is dan blijven twee verschillende sappen over van de druif. Een sap wordt gebruikt om wijnen te maken. Het sap dat overblijft wordt gedestilleerd in een tweede proces. Na verloop van dit proces komt er een heldere vloeistof wat wordt gerijpt in eikenhouten vaten gedurende minimaal twee jaar.

Whisky wordt gemaakt van verschillende soorten graan zoals gerst, rogge, maïs of tarwe. Deze granen worden eerst gemout, daarna wordt het graan gemalen en als laatste omgezet in een suikerachtige vloeistof. Dit wordt gecombineerd met water om het graan in te weken en koken. Door middel van het weken en koken kan de gisting starten om het alcoholgehalte aan te passen. Door de toevoeging van water zal de smaak gaan veranderen.

Hoe ziet het proces eruit?

Cognac wordt tweemaal gedistilleerd in koperen alambieken. Het eerste proces ook wel ‘première chauffe’ zorgt voor een vloeistof met een laag alcohol gehalte. Nadat het tweede proces geëindigd is ook wel de ‘bonne chauffe’ is de alcohol verfijnd door middel van het scheiden van de ‘hoofdharten’ die geschikt zijn voor de rijping. De gedestilleerde cognac wordt dan in eikenhouten vaten gedaan. Hoelang een cognac in de vaten blijft zitten kan verschillen tussen enkele jaren tot enkele decennia.

Het distillatieproces van whisky verschilt per regio en type whisky. Als we kijken naar algemene stappen dan begint het bij mouten. Bij mouten worden de gerstkorrels gekweekt in water waardoor zie gaan kiemen. Het proces wordt eerder stopgezet door middel van verhitting in een droogoven, daardoor ontstaat gemoute gerst. Deze gerst wordt gemalen en gemengd met heet water, hierdoor wordt de gerst omgezet in suikers die nodig zijn voor het proces verder te kunnen laten gaan. De fermentatie begint als de suikers worden gemengd met gist, hierdoor ontstaat een vloeistof met een laag alcoholgehalte beter bekend als ‘wash’. Bij de distillatie hangt het erg af van de soort whisky wat het gaat worden. Zo kan dit verschillen tussen één of twee distillaties. De rijping van whisky kan verschillen tussen enkele jaren.

Hoe smaakt het nu eigenlijk?

Cognac staat bekend om haar rijke en complexe smaken met tonen van gedroogd fruit, noten en specerijen. De smaak van deze drank zal verschillen met het rijpingsproces wat er voorafgaand is geweest. Zo heeft een cognac die lang heeft gerijpt een zachtere en verfijnde smaak hebben vergeleken met een jonge cognac. Wil je het nu zelf testen? Koop hier cognac.

Bij whisky is het smaakprofiel onder te verdelen in verschillende mogelijkheden. Zo ligt het aan de smaakgroepen, leeftijd, alcoholgehalte, regio en klimaat en het type vat. Het handigste, maar ook het leukste is om whisky’s te gaan proeven en zelf erachter te komen wat jouw smaak erin is. Bekijk hier ons whisky assortiment voor het helpen met jouw keuze.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen theorie examen auto en motoren

Wil je het leven nu nog een beetje extra flair geven, maar weet je niet hoe? Dan is het verschil tussen party poppers en normale poppers misschien iets voor jou. Wordt het je iets te druk in het leven, maar weet je niet wat kan helpen? Misschien is het verschil tussen kalmeringsmiddelen en benzo’s iets voor jou.

Recent

Het verschil tussen IT en ICT

21/11/2023

Het verschil tussen sloten voor binnen- en buitendeuren

20/11/2023

Het verschil tussen een auto huren en leasen

15/11/2023

Het verschil tussen de bij en een wesp

10/11/2023

Het verschil tussen parasieten en wormen bij huisdieren

08/11/2023

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2023
hello world!