Het verschil tussen robotica en kunstmatige intelligentie

31/01/2024
|
124

In de high-tech sector komen de begrippen ‘robotica’ en ‘kunstmatige intelligentie’ vaak voor. Deze begrippen worden soms door elkaar gebruikt en dit kan tot verwarring leiden. In deze blog gaan we kijken naar deze twee begrippen en ervoor zorgen dat jij ze niet meer door elkaar zult gebruiken.

Robotica

Robotica verwijst naar de wetenschap en technologie van het ontwerpen, bouwen en programmeren van fysieke machines. Deze machines zul je eerder kennen als robots. Robots zijn in staat om fysieke taken uit te voeren en te communiceren met de fysieke dingen om hen heen. Deze machines kunnen eenvoudige industriële robots in fabrieken zijn, maar het kunnen ook robots zijn die heel veel op mensen lijken. Ze kunnen hetzelfde gedrag vertonen of op dezelfde manier bewegen.

Kunstmatige intelligentie

Aan de andere kant hebben we kunstmatige intelligentie. Deze verwijst naar de technologie die machines in staat stelt om taken uit te  voeren die normaal menselijke intelligentie vereisen. AI-systemen kunnen leren, denken, problemen oplossen en beslissingen nemen op basis van gegevens. AI is niet alleen bij robots of machines terug te zien, maar ook bijvoorbeeld bij computerprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan ChatGPT of Google Bard.

Samenwerking tussen robotica & AI

Hoewel robotica en AI verschillende concepten zijn, werken ze vaak samen om geavanceerde technologische oplossingen te creëren. Bijvoorbeeld, een robot kan worden uitgerust met AI om zelfstandig te navigeren en taken uit te voeren. Dit betekent dat terwijl robotica zich bezighoudt met de fysieke uitvoering van taken, AI het brein is dat een robot in staat stelt om te werken.

Een goed voorbeeld van deze samenwerking is de opkomst van robotica in de gezondheidszorg. Robots kunnen patiënten helpen met eenvoudige taken, zodat een zorgverlener dat niet hoeft te doen. Een ander voorbeeld is met zelfrijdende auto’s, waar robotica ( de zelfrijdende auto ) wordt aangedreven daar AI-systemen die de omgeving in de gaten houden.

Het zijn dus twee hele verschillende begrippen, maar ze kunnen wel goed samenwerken.

Ben jij benieuwd naar andere verschillen tussen andere onderwerpen? Lees dan het verschil tussen een daktent en grondtent!

Het verschil tussen...  Het verschil tussen sloten voor binnen- en buitendeuren

Recent

Het verschil tussen pilates en yoga

13/06/2024

Het verschil tussen hoger beroep en cassatie

13/06/2024

Het verschil tussen verdriet verwerken en verdriet opkroppen

12/06/2024

Het verschil tussen sedumcassettes en sedummatten

07/06/2024

Het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding

06/06/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!