Verschil tussen een kraai en een kauw

24/03/2023
|
1232

Iedere dag zie je een hoop vogelsoorten in de tuin. Wanneer je een echte dierenliefhebber bent, dan kun je echt genieten van de vele vogels in jouw tuin. Het genieten van de vogels wordt nog leuker wanneer je weet om welke vogelsoorten het gaat. In deze blog leggen wij jou het verschil tussen een kraai en kauw uit. Zo weet jij hoe jij deze twee vogelsoorten uit elkaar kunt houden.

Iedereen weet natuurlijk hoe een zwarte kraai eruit ziet. De zwarte kraai is een van de meest voorkomende vogels in Nederland. Dagelijks zie je wel een zwarte in het bos of gewoon in de achtertuin. Maar is dit ook daadwerkelijk een kraai? Of kan het toch zijn dat je een kauw hebt gezien? Beide vogels lijken namelijk erg op elkaar. Wij vertellen jou het verschil tussen een kraai en een kauw. Zo weet jij hoe je deze twee vogels uit elkaar kunt houden!

De zwarte kraai

De zwarte kraai kom je overal in Nederland tegen. Naar schatting zijn er zo’n 100.000 zwarte kraaien in Nederland. Grote kans dus dat je dagelijks wel een paar zwarte kraaien voorbij ziet komen. Je ziet overal wel groepjes kraaien rondzwerven. De zwarte kraai heeft zwarte glanzende veren, net als de kauw. Toch zijn er enkele verschillen tussen een kraai en kauw.

De kraai is allereerst een stuk groter dan de kauw. Een kraai heeft namelijk grotere vleugels en is daarnaast een stuk groter dan de kauw. De kraai heeft een grootte tussen de 44 en de 51 cm. Een kauw is slechts 30 tot 34 cm groot. Het verschil in grootte is duidelijk wanneer je de beide vogels naast elkaar ziet.

Een ander belangrijk verschil tussen de zwarte kraai en de kauw zijn de geluiden die zij maken. Kraaien maken voornamelijk hetzelfde geluid. Je hoort kraaien voornamelijk de typische ‘kra-geluiden’ maken. Deze geluiden hoor je een kauw niet maken.

De kauw

Wij hebben al een aantal kenmerken gegeven voor de zwarte kraai. Het verschil tussen een kraai en kauw is echter nog groter. De kauw is namelijk ook door de snavel te onderscheiden van de kauw. Een kauw heeft namelijk een donkere, korte snavel. De zwarte kraai heeft daarentegen een krachtige zwarte snavel. Deze snavel heeft ook nog eens een andere vorm. De bovensnavel buigt ook nog eens naar beneden. Ook de ogen van een kauw en een zwarte raaf verschillen van elkaar. Een kauw heeft een witte iris. De zwarte kraai heeft daarentegen weer een donkere iris. Tot slot kun je de beide vogels uit elkaar halen door hun gezelschap. Zo zijn kauwen vaak te vinden in groepsverband en zijn kraaien in de meeste gevallen alleen.

Verschil tussen kraai en kauw

Een van de eerste dingen die opvallen bij het vergelijken van kraaien en kauwen is hun grootte. Kraaien zijn over het algemeen groter dan kauwen, met een lengte van ongeveer 46-56 cm, terwijl kauwen meestal ongeveer 34-39 cm lang zijn. Daarnaast zijn er enkele uiterlijke verschillen. Kraaien zijn volledig zwart, terwijl kauwen een grijzere kleur hebben met een zwarte kop. Kraaien hebben ook een grotere en krachtigere snavel dan kauwen, die hen in staat stelt om gemakkelijker hard voedsel te kraken.

Een ander verschil tussen kraaien en kauwen is hun geluid. Kraaien hebben een diepere en rauwere roep dan kauwen, die meer een schril geluid maken. Kraaien hebben ook de neiging om een groter repertoire aan geluiden te hebben dan kauwen, waaronder imitaties van andere vogels en dieren.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen een hommel en bij

Daarnaast, verschillen kraaien en kauwen ook in hun gedrag. Kraaien zijn over het algemeen solitair of leven in kleine groepen, terwijl kauwen vaak in grote groepen leven. Kraaien zijn ook agressiever en hebben de neiging om andere vogels te intimideren. Kauwen zijn over het algemeen socialer en hebben de neiging om in grote groepen te leven, vaak met andere vogels zoals roeken en spreeuwen.

Verschil tussen kraai, kauw en roek

Het verschil tussen een kraai en kauw is voor velen al moeilijk te zien. In Nederland zijn er nog een aantal kraaiachtigen te vinden. Dat maakt het nog lastiger om de zwarte vogels uit elkaar te houden. Een raaf lijkt ook erg veel op een zwarte kraai. De raaf is echter nog een stukje groter dan de kraai. Daarnaast is er in Nederland nog de roek. Deze is ook moeilijk te onderscheiden van de zwarte kraai. Een volwassen roek is te herkennen aan zijn lichtgrijze kop. Jonge roeken zijn daarentegen een stuk moeilijker te onderscheiden van een zwarte kraai. Zij hebben geen lichtgrijze kop. Hierdoor zijn de zwarte kraai en een jonge roek lastig uit elkaar te houden. Wil jij meer te weten komen over de verschillen tussen andere dieren? Lees dan ook eens: het verschil tussen een krokodil en alligator of het verschil tussen een hommel en bij!

Recent

Het verschil tussen nubuck en suède

17/07/2024

Het verschil tussen house en techno muziek

12/07/2024

Het verschil tussen vastgoed en onroerend goed

11/07/2024

Het verschil tussen WA, WA+ en All risk verzekeringen

10/07/2024

Het verschil tussen een spaarlamp en LED lamp

09/07/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!