Het verschil tussen een krokodil en alligator

24/03/2023
|
1169

Je zult vast wel eens een krokodil of alligator gezien hebben in de dierentuin. De beide reptielen lijken erg veel op elkaar. Daardoor worden zij nog vaak met elkaar verward. Hoewel deze reptielen verwanten van elkaar zijn hebben zij toch een aantal grote verschillen. In deze blog vertellen wij jou meer over het verschil tussen de krokodil en de alligator. Zo zul jij deze reptielen voortaan gemakkelijk uit elkaar houden!

Een krokodil en alligator worden nog vaak met elkaar verward. Dat is niet heel gek, aangezien de krokodil en alligator verwanten van elkaar zijn. Er zijn in totaal 25 verschillende soorten krokodillen. De krokodillenfamilie is onder te verdelen in vier groepen, namelijk: de ‘echte’ krokodil, de alligator, de kaaimannen en de gavialen. Wat het verschil tussen de krokodil en alligator is leggen wij jou uit.

De leefomgeving van de krokodil en alligator

Een krokodil of alligator kom je natuurlijk het liefst niet in het wild tegen. De beide reptielen zien er erg gevaarlijk uit. Het eerste verschil tussen een krokodil en alligator is de leefomgeving.

De echte krokodillen komen voor in Afrika, Midden-Amerika, Zuid-Azië en Noord-australië. Een krokodil komt zowel in zoet water, als in zout water voor. De alligator kun je in Zuid-Amerika tegen komen. Een alligator geeft de voorkeur aan een zoetwateromgeving. De krokodil en alligator komen ook beide voor in de Everglades in Florida. Florida is overigens de enige plek ter wereld waar de krokodillen en alligators met elkaar leven.

alligator
Alligator

Het verschil tussen het krokodil en alligator uiterlijk

Het grootste verschil tussen een krokodil en alligator is terug te zien in het uiterlijk. Krokodillen hebben namelijk een lange, puntige snuit. Een alligator heeft daarentegen een korte, ronde snuit.

Wanneer een alligator zijn bek sluit, dan zijn de tanden niet meer zichtbaar. Als een krokodil zijn bek dicht heeft, dan steken de achterste tanden aan de bovenkant uit. De krokodil heeft als het ware een grijns op zijn gezicht. Daarnaast verschilt de kleur van de huid van de krokodil en alligator. Krokodillen zijn in de meeste gevallen wat lichter van kleur. Alligators hebben een donkere huid met zwart en grijs tinten.

Krokodil
Krokodil

Het gedrag van de krokodil en alligator

Ook als het gaat om gedrag zit er verschil tussen de krokodil en alligator. Krokodillen zijn vaak wat agressiever dan alligators. Alligators vallen enkel aan wanneer zij honger hebben of worden uitgelokt. Toch kun je het contact met beide reptielen het beste vermijden. De krokodil zijn eerder geneigd om iemand in hun omgeving aan te vallen. Ook is de krokodil vaak actief bezig in het water. Een alligator houdt zich vaak rustig en ligt liever in de zon te luieren.

Het verschil in leeftijd

Een ander verschil tussen de krokodil en alligator is de levensduur. Het verschil in leeftijd is natuurlijk moeilijk te zien, maar toch zit er een groot verschil in de levensduur van beide reptielen. De krokodillen leven namelijk een stuk langer dan alligators. Een krokodil wordt gemiddeld zo’n 70 tot 100 jaar oud. De gemiddelde levensduur van een alligator ligt op slechts 30 tot 50 jaar. Wil jij meer leren over de verschillen tussen andere dieren? Lees dan ook: het verschil tussen een kraai en een kauw of het verschil tussen een hommel en een bij!

Het verschil tussen...  Het verschil tussen een hommel en bij

Recent

Het verschil tussen pilates en yoga

13/06/2024

Het verschil tussen hoger beroep en cassatie

13/06/2024

Het verschil tussen verdriet verwerken en verdriet opkroppen

12/06/2024

Het verschil tussen sedumcassettes en sedummatten

07/06/2024

Het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding

06/06/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!