Het verschil tussen sealen en vacumeren

02/07/2024
|
21

Sealen en vacumeren lijken heel erg op elkaar. Het is dan ook logisch dat deze twee termen vaak door elkaar gehaald worden. Er zijn echter toch genoeg verschillen. Om er precies alles over te weten zullen wij dieper in gaan op het verschil tussen sealen en vacumeren.

Wat is sealen?

Sealen is het proces waarbij de randen van een verpakking thermisch worden dichtgemaakt om een afgesloten omgeving te creëren. Zo kan dit proces gedaan worden met verschillende materialen zoals plastic, folie of zelfs sealbare papieren. Sealen zorgt ervoor dat lucht, vocht en externe factoren niet binnen kunnen dringen bij het verpakte product, Deze methode wordt veelal gebruikt om productintegriteit te waarborgen en is vooral populair bij snel te consumeren of te gebruiken producten.

Wat is vacumeren?

Bij vacumeren wordt het nog een stapje verder genomen. Zo wordt bij vacumeren alle lucht verwijderd en daarna pas gesealed. Dit proces wordt meestal uitgevoerd met een vacumeermachine. Zo wordt er bij blister packs eerst de lucht verwijderd, daardoor blijft de inhoud langer goed en kunnen er geen factoren van buitenaf bij komen. Vacumeren is vooral effectief als het gaat om het langdurig bewaren van gevoelige producten zoals elektronische componenten, farmaceutische preparaten en natuurlijk voedsel. Hierdoor kunnen dit soort producten ook makkelijker verplaatst worden in de logistiek, waardoor de producten ook beschermd kunnen worden.

Welke verschillen zijn er allemaal?

Bij het sealen en vacumeren zijn er enkele belangrijke verschillen. Zo wordt bij vacumeren alle lucht verwijderd, terwijl bij sealen de lucht binnen de verpakking kan blijven. Daarnaast hebben gevacumeerde producten een langere houdbaarheidsdatum in vergelijking met producten die enkel gesealed zijn. Over het algemeen kost vacumeren meer geld, want je zit verbonden aan speciale apparatuur die hiervoor bedoeld is. Een eenvoudige sealmachine kost veel minder. Sealen is snel en eenvoudig, wat ideaal is voor producten die minder gevoelig zijn voor lucht- of vochtinvloeden. Vacumeren wordt aanbevolen voor producten die een langere houdbaarheid hebben en bescherming vereisen tegen externe factoren.

Wanneer gebruik je welke techniek?

Aangezien sealen en vacumeren heel erg op elkaar lijken is het dan ook logisch dat er verwarring is met betrekking tot wanneer je welke techniek het beste kunt gebruiken. Zo wordt sealen aanbevolen voor producten die snel worden gebruikt of minder gevoelig zijn voor de luchtkwaliteit. Daarentegen is vacumeren ideaal voor gevoelige producten die juist de bescherming nodig hebben tegen oxidatie, vocht en andere schadelijke invloeden. Door middel van de juiste verpakkingsmethode kunnen bedrijven hun producten beter beschermen, bewaren en de houdbaarheid verlengen.

Het verschil tussen...  Wat is het verschil tussen HAVO en VWO?

Recent

Het verschil tussen nubuck en suède

17/07/2024

Het verschil tussen house en techno muziek

12/07/2024

Het verschil tussen vastgoed en onroerend goed

11/07/2024

Het verschil tussen WA, WA+ en All risk verzekeringen

10/07/2024

Het verschil tussen een spaarlamp en LED lamp

09/07/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!