Het verschil tussen logistiek en Supply Chain Management (SCM)

25/06/2024
|
40

In de wereld van handel en productie worden de termen "logistiek" en "supplychain management" (SCM) vaak door elkaar gehaald. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, is er een belangrijk onderscheid tussen de twee. In deze blog zullen we het verschil tussen logistiek en Supply Chain Management (SCM) belichten en bespreken we de verschillende aspecten van elk gebied.

De definitie van logistiek en Supply Chain Management (SCM)

Logistiek omvat de fysieke stroom van goederen van begin- tot eindpunt, zoals transport, opslag, warehousing en orderverwerking van een webwinkel fulfilment. Dit omvat het ophalen van grondstoffen bij leveranciers, het transporteren van onderdelen naar fabrieken, het assembleren van eindproducten, het opslaan in magazijnen, het verpakken en verzenden van bestellingen en het managen van retouren.

Supply Chain Management (SCM) is een breder concept dat zich richt op het managen van de gehele toeleveringsketen. Dit omvat alle activiteiten die betrokken zijn bij het ontwerpen, plannen, uitvoeren en controleren van de stroom van goederen, diensten en informatie van grondstof tot eindklant. In SCM gaat het niet alleen om de efficiënte verplaatsing van goederen, maar ook om het optimaliseren van de hele keten om waarde te creëren voor de klant. Dit omvat het afstemmen van verschillende schakels in de keten, zoals leveranciers, fabrikanten, distributeurs en retailers, het verminderen van verspilling, het verbeteren van de klantenservice en het creëren van een concurrentie voordeel.

Focus

Logistiek richt zich op het efficiënt en effectief beheren van de fysieke stroom van goederen. Het doel is om producten op tijd, in de juiste conditie en tegen de laagst mogelijke kosten bij de klant te leveren. Logistieke managers werken eraan om verspilling te verminderen, processen te stroomlijnen en kosten te besparen. Dit bereiken ze door technologieën zoals transportmanagementsystemen (TMS) en warehousemanagementsystemen (WMS) te gebruiken en lean-principes toe te passen. Dit proces gaat vaak gepaard met de afdeling marketing en communicatie.

SCM richt zich op het optimaliseren van de gehele toeleveringsketen om waarde te creëren voor de klant. Dit omvat het afstemmen van verschillende schakels in de keten, het verminderen van verspilling, het verbeteren van de klantenservice en het creëren van een concurrerend voordeel. SCM-professionals maken gebruik van verschillende tools en technieken om de toeleveringsketen te optimaliseren, zoals demand forecasting, supplychain mapping en risk management.

Bereik

Logistiek is van toepassing op een individueel bedrijf of een specifiek deel van de toeleveringsketen. Een logistiek manager kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het beheer van het magazijn van een bedrijf of voor het transport van goederen van een fabriek naar een distributiecentrum.

SCM omvat de gehele toeleveringsketen, van leveranciers tot eindklanten en voor veel bedrijven in een supplychain. Een SCM-manager coördineert de activiteiten van alle schakels in de keten om ervoor te zorgen dat producten efficiënt en effectief bij de klant worden afgeleverd. Dit vereist samenwerking tussen verschillende partijen, zoals leveranciers, transporteurs, distributeurs en retailers.

Het bereik van de supply chain

Planning

Logistiek planning is over het algemeen gericht op de korte termijn. Het omvat het plannen van dagelijkse activiteiten, zoals het verwerken van bestellingen, het beheren van voorraden en het uitvoeren van transporten. Logistieke planners maken gebruik van verschillende tools en technieken om hun planning te optimaliseren, zoals forecasting software en route-optimalisatiesoftware.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen specialisaties binnen de advocatuur

SCM-planning is gericht op de lange termijn. Het omvat het strategisch plannen van de toeleveringsketen om te voldoen aan de veranderende vraag van de klant en marktomstandigheden. SCM-professionals maken gebruik van verschillende tools en technieken om hun planning te optimaliseren, zoals scenarioplanning, risk assessment en business process re-engineering.

Logistiek en Supply Chain Management (SCM) zijn nauw verbonden

Logistiek en SCM worden vaak door elkaar gehaald, maar er is een belangrijk onderscheid. Vervoer en transport richt zich op de interne activiteiten van een bedrijf, zoals het beheren van voorraden, transport en orderverwerking. Het doel is om de fysieke stroom van goederen zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen. SCM daarentegen omvat de gehele toeleveringsketen, van leveranciers tot eindklanten. Het richt zich op het optimaliseren van de hele keten om waarde te creëren voor de klant. Dit omvat samenwerking met externe partners, het managen van risico's en het voorspellen van de vraag.

Hoewel er dus een duidelijk verschil is tussen logistiek en supplychain management, zijn ze nauw met elkaar verbonden. Logistiek is een belangrijk onderdeel van SCM en SCM kan niet succesvol zijn zonder efficiënte logistiek. Door beide gebieden effectief te beheren, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie verbeteren, de klanttevredenheid verhogen en de winstgevendheid verhogen.

Lees ook: het verschil tussen transport, logistiek en distributie

Recent

Het verschil tussen nubuck en suède

17/07/2024

Het verschil tussen house en techno muziek

12/07/2024

Het verschil tussen vastgoed en onroerend goed

11/07/2024

Het verschil tussen WA, WA+ en All risk verzekeringen

10/07/2024

Het verschil tussen een spaarlamp en LED lamp

09/07/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2024
hello world!