Wat is het verschil tussen HAVO en VWO?
Wanneer jij of jouw kind in groep 8 zit, moet er een belangrijke keuze gemaakt worden. Welk niveau van voortgezet onderwijs past het beste? Het maken van de keuze kan soms lastig zijn, er worden allerlei testen gedaan die een indicatie geven. Pas je het best op de havo of toch op het vwo? Maar wat is nu precies het verschil tussen havo en vwo? In deze blog lees je meer over beide niveaus en wat het verschil is ertussen.
Het verschil tussen havo en vwo
Het verschil tussen havo en vwo zit in een aantal onderdelen, zoals het niveau, de duur, de mogelijke vervolgopleidingen en het vakkenpakket. Hieronder gaan we op elk van deze dieper in, zodat je precies weet wat de verschillen tussen havo en vwo zijn.
Verschil in niveau
In Nederland onderscheiden we 3 niveaus op het voortgezet onderwijs, het vmbo, de havo en het vwo. Het vmbo is het laagste niveau dat in Nederland aangeboden wordt, wel zijn hierin nog verschillende stromingen die je kunt volgen. Het vwo is juist het hoogste niveau dat je kunt volgen op het voortgezet onderwijs en de havo zit hier precies tussenin. Toetsen op de basisschool geven vaak het denkvermogen en de denkwijze van een leerling weer. Deze toetsen geven een goede indicatie over de intelligentie van het kind. Op basis hiervan wordt vaak de keuze gemaakt om naar de havo of het vwo te gaan.
Verschil in duur
Daarnaast duurt het vwo 1 jaar langer dan de havo. Als je de havo wilt afronden op de middelbare school, moet je 5 jaar studeren. Het vijfde schooljaar is dan ook je eindexamen jaar en het jaar waarin je hopelijk slaagt. Als je het vwo wilt voltooien, moet je 6 jaar studeren. Hierbij is het zesde jaar je eindexamenjaar en je laatste jaar van de middelbare school.
Verschil in vervolgopleidingen
Met een havo diploma kun je ervoor kiezen om een mbo of hbo-opleiding te doen als vervolgopleiding. Terwijl je met een vwo diploma ook naar de universiteit kunt. Als je toch met een havo diploma naar de universiteit wilt, zijn er twee opties. De eerste optie is dat je na het halen van je havo diploma, nog twee jaar op de middelbare school blijft voor je vwo diploma. Een andere optie is om te beginnen aan een HBO-studie in dezelfde richting en vervolgens je propedeuse te halen. Vaak zit er een cijfergemiddelde aan vast, dus hou hier wel rekening mee.
Verschil in vakkenpakket
Het laatste belangrijke verschil tussen havo en vwo is het vakkenpakket. Op de havo doe je eindexamen in 7 vakken en op het vwo juist in 8 vakken. Ook zijn de vakken op de havo vaak wat meer op de praktijk gericht en op het vwo meer op de theoretische kant gericht. In de bovenbouw krijg je wel de keuze om bepaalde vakken te laten vallen, zo moet je bijvoorbeeld kiezen tussen wiskunde, A, B of C. Zo bestaan er ook verschillen tussen wiskunde A en B!
Verschil tussen HAVO en VWO in afkortingen
We hebben het altijd over havo en vwo, maar waar staan deze afkortingen nu precies voor. Havo staat voor Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs en vwo staat voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. De naam van het vwo zegt het al, het bereid je voor op wetenschappelijk onderwijs, beter bekend als de universiteit.
Welk niveau past het beste bij mijn kind?
Het bepalen van het niveau hangt af van een aantal factoren. De basisschool geeft altijd een advies voor het voortgezet onderwijs, gebaseerd op hun prestaties, capaciteit en ontwikkeling. Praat ook met de leraren, zij zien je kind de hele dag en weten vaak waar hun valkuilen en kwaliteiten liggen. Zo kun je zelf bepalen of met wat bijles er makkelijk een ander niveau haalbaar is. Is je kind bijvoorbeeld goed in rekenen, dan zal wiskunde ook geen probleem zijn. Vergeet echter niet dat er ook een verschil tussen rekenen en wiskunde aanwezig is.
Ga ook in gesprek met je kind en hoe hoog de motivatie is. Met veel motivatie en doorzettingsvermogen is het soms de moeite waard om een gokje te wagen, maar zorg er natuurlijk altijd voor dat je kind gelukkig blijft. Het grootste verschil tussen de havo en het vwo ligt vooral in het niveau van de prestaties en de bijbehorende mogelijkheden voor vervolgopleidingen. Nu je weet wat het verschil is, kun je voor jezelf of voor je kind de juiste keuze maken.