Het verschil tussen SMS en Chatberichten

02/04/2024
|
247

Het schrijven van een brief? Doe niet zo gek, de jeugd van tegenwoordig weet niet eens meer wat een postzegel is. Vandaag de dag gaat vrijwel alle communicatie aan de hand van digitale berichten. Hierbij wordt gekozen voor het versturen van een SMS of het sturen van een zogenoemd ‘appje’. Het is zelfs zo ver gekomen dat er tegenwoordig amper meer gebeld wordt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er zo bizar veel met elkaar gechat wordt, dat er een generatie is ontstaan die het onprettig vindt om te moeten bellen. Niet alleen met vrienden maar ook bijvoorbeeld naar de dokter voor een afspraak. In deze blog leggen we daarom ook uit wat nou precies het verschil is, tussen een SMS en een chatbericht.

Netwerk en platform

Iedereen die in het bezit is van een telefoon, zit aangesloten bij een mobiele provider. Voorbeelden hiervan zijn KPN, Odido, Vodafone en Budget-Mobiel. Het versturen van een SMS verloopt via de netwerken van deze providers. Hierbij is het niet zo dat je alleen een bericht kunt versturen naar iemand die bij dezelfde provider zit. De netwerken zijn namelijk universeel, je kunt naar elk mobiel nummer een SMS versturen, ook het type telefoon of het besturingssysteem maakt hierbij niets uit. Dit is dan ook direct het grootste verschil ten opzichte van een chatbericht. Een SMS kun je namelijk áltijd sturen. Dit terwijl je een chatbericht alleen kunt versturen naar iemand die ook gebruikt maakt van dezelfde applicatie – zoals bijvoorbeeld WhatsApp, Telegram of Messenger. Daarnaast heb je daar ook nog een eigen account voor nodig. Mocht je een SMS versturen, dan heb je daar vooraf geen gegevens voor hoeven op te geven. Dit zit namelijk opgeslagen in je eigen simkaart.

Kosten

Het traditionele SMS-bericht kost geld, gemiddeld gezien betaal je 0,09 cent per bericht. Het is overigens niet zo dat na elk bericht 9 cent wordt afgetrokken van je rekening. Deze kosten zitten namelijk vooraf al inbegrepen in het abonnement bij de provider. Wel bestaat er een duurdere vorm van SMS’en, namelijk de Premium SMS. Deze wordt vaak gebruikt bij prijsvragen, stemmingen en mobiele donaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Giro 555. Deze doneer actie was opgericht voor Oekraïne. Mocht je een bericht sturen naar dat nummer, dan krijg je de optie om geld te doneren.

Bij het versturen van een appje -  zoals een bericht via WhatsApp tegenwoordig in de volksmond heet – zitten geen enkele kosten aan verbonden. Wel is het belangrijk om te weten, dat je voor deze applicaties een internetverbinding nodig hebt. Je kunt geen berichten versturen zonder internet, iets dat wel kan met een SMS bericht. Dat is overigens ook de reden dat veiligheidsberichten, zoals een Amber-alert, ten alle tijden via de SMS verstuurd worden. Mocht je WhatsApp willen gebruiken zonder een internetverbinding, dan werkt dat ook via 4 en 5G. Hiermee zal het dan wel geldkosten.

Functies

Applicaties voor chatberichten, hebben meerdere verschillende functies. Zo kun je via WhatsApp en Messenger ook met elkaar (video)bellen maar ook spraakberichten naar elkaar sturen. Bij een SMS kun je alleen een tekstueel bericht sturen. Ook bestaat het idee van een groepsapp hierin niet. Dit terwijl het bij scholen tegenwoordig heel normaal is om bijvoorbeeld de HAVO klas als groepsapp te hebben op WhatsApp. Daarnaast ondersteunt de SMS het delen van multimedia berichten ook niet. Applicaties voor chatberichten evolueren vrijwel dagelijks, dit is dan ook de reden dat dagelijks ruim 10 miljoen Nederlanders gebruik maken van WhatsApp.

Het verschil tussen...  Het verschil tussen parasieten en wormen bij huisdieren

Recent

Het verschil tussen egoïstisch en egocentrisch

27/12/2024

Het verschil tussen een rijbewijs halen op je 18e of 17e

19/12/2024

Het verschil tussen BIAB en acryl nagels

10/12/2024

Het verschil tussen een interieurarchitect en interieurstylist

05/12/2024

Het verschil tussen inductantie en capacitantie

27/11/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Het verschil tussen 2025
hello world!