Het verschil tussen rijles in een schakelauto of in een automaat
Je staat op het punt om rijlessen te gaan nemen. Ga je in een automaat of in een handgeschakelde auto rijlessen? Dat is zeker een goede vraag om over na te denken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen rijles in een schakelauto of in een automaat. Om je een beetje op weg te helpen, geven we je in dit artikel meer duidelijkheid over de voor- en nadelen van beide opties.
Beginnen in een schakelauto
Waarom kiezen veel mensen om rijles te nemen in een automaat? Vaak zijn angst en zenuwen veelvoorkomende redenen voor deze keuze. Mensen hebben last van faalangst en ze zijn bang dat ze geen schakelauto kunnen besturen tijdens het besturen van een auto. Maar dit is eigenlijk juist het punt van rijlessen. Tijdens de lessen ga je juist fouten maken om te leren. En als je het in het ergste geval toch niet onder de knie krijgt, kun je toch later nog overstappen naar een automaat. Er is dus altijd een mogelijk om eerst een schakelauto te proberen.
Automaatrijlessen zijn duurder
Als je kiest voor rijlessen te volgen in een automaat, dan ben je wel over het algemeen duurder uit dan bij een schakelauto. Ook als je later in een automaat gaat rijden, merk je ook dat je je veel duurder uit gaat zijn. Wel is het zo dat je hoogstwaarschijnlijk voor een automaat minder lessen nodig hebt en je dus ook minder geld kwijt bent.
Rijlessen in een automaat
Ook mag je met een normaal rijbewijs in een automaat rijden. Maar met een automaat rijbewijs mag je alleen maar in automaat rijden. Als je dan toch in een handgeschakelde auto gaat rijden is dat strafbaar. Als je alleen maar in automaat auto’s mag rijden, staat er code 78 op het rijbewijs. Rijlessen in een automaat makkelijker voor mensen die moeite hebben met het wisselen van versnellingen. Ook heb je geen last van de koppeling en hoef je alleen maar gas te geven en te remmen. Wil jij je rijbewijs halen in een automaat? Neem dan eens een kijkje bij rijschool in Oudenbosch.
Verschil tussen rijlessen in een automaat en handgeschakelde auto
Rijden in een automaat kan sneller aangeleerd zijn. Dit zorgt voor een kortere leercurve. Dit is dus ideaal voor de leerlingen die snel hun rijbewijs willen halen. Bij een handgeschakelde auto kan het langer duren om volledig vertrouwd te raken, maar op lange termijn kan dit leiden tot een meer geavanceerde rijvaardigheid.
Verschil in kosten
Een rijbewijs B kost gemiddeld 2400 euro. Zo heb je leskosten, kosten voor de theorie, kosten van de tussentijdse toets en het praktijkexamen. Daarnaast komen er ook nog bijbehorende kosten bij kijken, zoals het opvragen van de gezondheidsverklaring en het laten maken van je reispasje.
Je kunt kosten besparen door te gaan rijlessen in een automaat. Dit is, omdat je minder lessen nodig hebt. De kosten voor het theorie-examen en praktijkexamen blijven hetzelfde. Je moet dezelfde verkeersregels weten. Je kunt dus wel echt op rijlessen besparen.