Het verschil tussen Nieuwjaarsdag en Chinees Nieuwjaar
Het vieren van het nieuwe jaar is een universele traditie die mensen over de hele wereld verenigt. Toch is de manier waarop dit gevierd, sterk afhankelijk van de cultuur en tradities van een samenleving. Twee opvallende vieringen die het begin van het nieuwe jaar markeren, zijn Nieuwjaarsdag en Chinees Nieuwjaar. Deze twee vieringen hebben elk hun eigen unieke kenmerken, timing en betekenis. In dit artikel vertellen we je alles over nieuwjaarsdag en Chinees Nieuwjaar.
Nieuwjaarsdag
Mensen over de hele wereld vieren Nieuwjaarsdag als een moment waarop ze de overgang van het oude jaar naar het nieuwe jaar vieren. Op de nacht van 31 december en 1 januari vieren mensen deze feestdag. Tijdens nieuwjaar is er vooral sprake van een feestelijke sfeer. Vrienden en familie kunnen bijvoorbeeld genieten van een proeverij waarbij je het verschil tussen cognac en whisky proeft. Rond klokslag 12 heft echter iedereen zijn glas, wanneer het oude jaar eindigt en het nieuwe begint.
Het is een nieuw begin voor mensen waarbij ze vaak goede voornemens maken voor het komende jaar. Nieuwjaarsdag is vooral een tijd om samen te komen, terug te kijken op het afgelopen jaar.
Chinees Nieuwjaar
Chinees Nieuwjaar verschilt aanzienlijk van Nieuwjaarsdag zoals wij die kennen. Deze viering volgt namelijk de maankalender en valt daarom meestal tussen 21 januari en 20 februari. Het Chinese Nieuwjaar is een van de belangrijkste feestdagen in de Chinese cultuur. De viering duurt vaak 15 dagen en omvat een veel rituelen en festiviteiten.
Chinese dierenriemtekens
Een opvallend kenmerk van het Chinese Nieuwjaar is het gebruik van het Chinese dierenriemteken. Ieder nieuwjaar is geassocieerd met een van de twaalf dierenriemtekens. Denk aan tekens zoals de draak, het Konijn of de Slang. Men gelooft dat het dier van het jaar invloed heeft op de persoonlijkheden en het lot van mensen die in dat jaar geboren zijn. De tekens hebben veel invloed op het leven.
Rode enveloppen en lekker eten
Tijdens het Chinese Nieuwjaar zijn het geven van rode enveloppen (Hongbao) met geld een manier geluk te wensen. Tijdens Chinees Nieuwjaar genieten mensen voornamelijk van traditionele gerechten zoals dumplings. Mensen maken in deze periode ook hun huizen grondig schoon om slechte geesten te verdrijven en geluk te verwelkomen.
Momenten van een nieuw begin
Hoewel nieuwjaar en chinees beide momenten zijn om het begin van het nieuwe jaar te vieren. Verschillen beide feestdagen sterk qua timing. Nieuwjaarsdag is een wereldwijde viering op 1 januari, terwijl Chinees Nieuwjaar diep geworteld is in de Chinese cultuur. Deze Chinese traditie heeft een overvloed aan symbolische rituelen en festiviteiten. Elk van deze vieringen biedt een unieke kijk op de manier waarop verschillende culturen het begin van een nieuw jaar verwelkomen.
Lees ook: het verschil tussen weer en klimaat.